Eveniment online IFAC și CPA Canada: Înțelegerea evoluției legislației în materie de protecție a raportorilor de nereguli

Alăturați-vă IFAC și CPA Canada pentru a explora dimensiunile „ce”, „de ce” și „cum” ale noului cadru legislativ pentru protecția raportorilor de nereguli și a identifica considerentele și oportunitățile cheie privind implementarea cu scopul de a facilita îmbunătățirea.

Raportorii de nereguli sunt recunoscuți la scară largă pentru rolul în expunerea delictelor financiare, infracțiunilor economice, conduitei inadecvate, fraudei și corupției. Este așadar esențial să existe legi robuste pentru apărarea raportorilor de nereguli cu scopul de a proteja și susține contribuțiile acestora, a promova o cultură a responsabilității și integrității atât în sectorul public, cât și în cel privat și de a încuraja totodată raportarea delictelor.

Cu toate acestea, un raport din 2021, intitulat „Sunt funcționale legile pentru raportorii de nereguli? Un studiu global al litigiilor privind protecția raportorilor de nereguli”, realizat de International Bar Association și Government Accountabily Project, a pus în evidență deficiențele legilor în materie de protecție a raportorilor de nereguli de la nivel mondial. În ciuda existenței instrumentelor multilaterale cum ar fi Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției (UNCAC), Planul de acțiune G20 pentru raportorii de nereguli sau Convenția OCDE pentru combaterea mitei, progresul în consolidarea protecției raportorilor de nereguli rămâne o provocare.

Recunoscând importanța critică a încurajării persoanelor să ia atitudine împotriva delictelor, unele jurisdicții au luat măsuri pentru a-și îmbunătăți cadrele existente, inclusiv exemple notabile cum ar fi Legea privind combaterea spălării banilor din Statele Unite și Directiva europeană privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Pentru a explora și a înțelege mai aprofundat îmbunătățirile legislative pozitive din jurisdicțiile cheie, IFAC și CPA Canada au realizat o analiză cuprinzătoare, cu scopul de a aduce în atenție aceste evoluții și a înțelege motivațiile din spatele lor. Noul raport „Înțelegerea legilor, practicilor, tendințelor și a considerentelor cheie privind implementarea legilor pentru protecția raportorilor de nereguli” va fi prezentat și discutat în cadrul unui eveniment de lansare online.

Evenimentul va avea loc la 12 decembrie, între orele 16:00-17:30. Înregistrați-vă aici.

Leave your comment